Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Familiile de stele se risipesc
10 July 2015

O galaxie este cel mai adesea descrisă ca un grup imens de stele. Și acest lucru este adevarat, galaxiile conțin sute de milioane si milioane de stele, la care se adaugă praf cosmic și o mulțime de alte elemente cosmice.

Dar a numi o galaxie un grup de stele sună ca și cum ai pune la un loc un morman de rufe murdare. Galaxiile pot fi însă foarte bine organizate, bine definite și  ușor de recunoscut - asemănător rufelor împăturite atent și puse la locul lor.

Galaxia noastră, Calea Lactee este o galaxie de tip spirală. Galaxiile de tip spirală au forma plată, asemănător unui CD, care,  în loc de o gaură în mijloc, au un mare bulb. Acest bulb ascunde în centrul lui de cele mai multe ori  o gaură neagră, supermasivă.

În plus, galaxiile de tip spirală au brațe enorme care se adună în centru, asemănător fustei  unei dansatore. La final, totul este învelit în așa numitul halou de stele vechi si misterioase de materie invizibilă, asemănător unei bule.

În acestă imagine, capturată de VLT (Very Large Telescope) este ilustrat un grup de stele tinere ce poată numele de roi deschis. În galaxiile de tip spirală, roiurile deschise se găsesc în mod normal în brațele spirală. Acest lucru se întâmplă deoarece acolo se află foarte mult gaz; principalul ingredient în formarea stelelor.

Spre deosebire de alte grupuri de galaxii, stelele din roiurile deschise se dispersează încet pe măsură ce imbătrânesc (atunci când ajung la peste câteva sute de milioane de ani). De fapt, Soarele nostru s-a format cel mai probabil într-un roi deschis și avea sute de frați care acum hoinăresc prin Univers.

 

Interesant

Galaxia noastră conține aproximativ 1000 de roiuri deschise!

 

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Stellar Families Drift Apart
Stellar Families Drift Apart

Printer-friendly

PDF File
1.2 MB