Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Stjernefamilier drives fra hverandre
10 July 2015

En galakse blir ofte beskrevet som en enorm gruppe stjerner. Og det er sant at galakser inneholder alt fra tusenvis til millioner og millioner av stjerner, sammen med en hel del kosmisk støv og andre objekter.

Men å kalle en galakse for en gruppe stjerner får det til å høres ut som om de er samlet sammen som en haug med skitne klær. Galakser er faktisk svært velorganiserte, med en tydelig og gjenkjennelig form – mer som nyvaskede klær som er blitt pent brettet og lagt vekk.

Galaksen vår, Melkeveigalaksen, er en spiralgalakse. Spiralgalakser er flate disker, slik som en CD. Men i stedet for å ha et hull i midten, er det en stor klump der (denne klumpen gjemmer ofte på et supermassivt sort hul i sitt sentrum!).

Spiralgalakser har som kjent enorme armer som vikler seg rundt sentrum av galaksen, som det snurrende skjørtet til en danserinne. Og utenpå dette er galaksen pakket inn i en såkalt glorie av gamle stjerner og mystisk, usynlig stoff.

Dette bildet, tatt av Very Large Telescope, viser en gruppe stjerner kalt en åpen hop. I spiralgalakser finner man som regel åpne hoper i spiralarmene. Det er fordi det er her man finner masse kosmisk gass, som er hovedingrediensen for å lage stjerner.

I motsetning til andre typer grupper av stjerner, vil stjernene i en åpen hop sakte, men sikkert drive vekk fra hverandre, over noen hundre millioner år. Solen vår ble sannsynligvis født i en slik åpen håp med hundrevis av søsken som med tiden har drevet utover i verdensrommet.

Kult å vite

En galakse inneholder omtrent 1000 åpne hoper!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Stellar Families Drift Apart
Stellar Families Drift Apart

Printer-friendly

PDF File
1.2 MB