Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
И звездните семейства се разделят
10 July 2015, Sofia, Bulgaria

Галактики обикновено наричаме огромни групи звезди. Вярно е, галактиките съдържат от хиляди до милиони звезди, заедно със звезден прах и още много космически неща.

Но да наричаме галактика една група звезди, звучи сякаш са купчина мръсно пране. Всъщност, галактиките са много организирани, с чисти и разпознаваеми форми - по-скоро като прилежно сгънато и подредено пране.

Нашата Галактика, Млечнит път, е спирална галактика. Този вид галактики са плоски, като CD-та. Но вместо дупка, в центъра имат голямо ядро (Често това ядро има свръхмасивна черна дупка в центъра си!).

И, разбира се, спиралните галактики имат огромни ръкави, които се завъртат около центъра на галактиката, като рокля на танцьорка. Накрая, цялото това нещо формира така нареченото хало от стари звезди и тайнствена, невидима материя, като в балон.

Тази снимка, направена от Много Големия Телескоп (да, така се казва), показва група млади звезди, наречена разсеян звезден куп. В спиралните галактики, разсеяните купове обикновено се откриват в спиралните ръкави. Това е така, защото там има много космически газ - основната съставка за направата на звезди.

За разлика от някои други групи звезди, тези в разсеяните купове се отдалечават едни от други с течение на времето - няколко стотици милиона години. Всъщност, нашето Слънце вероятно се е родило в разсеян куп със стотици братя и сестри, които след време са се разбягали в пространството!

Cool Fact

В нашата Галактика има около 1000 разсеяни звездни купове!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Stellar Families Drift Apart
Stellar Families Drift Apart

Printer-friendly

PDF File
1.2 MB