Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Supereroul sistemului nostru solar
20 July 2015

Jupiter este super eroul sistemului nostru solar. Planeta gigantă este de două ori și jumătate mai masivă decât toate celelalte planete din sistemul solar la un loc. Odată cu mărimea, vine și forța de gravitație mare.  Cu o asemenea super forță de gravitație, Jupiter joacă un rol eroic în sistemul solar, protejând viața pe Pământ.

Îti aduci aminte de impactul asteroidului care a dus la dispariția dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani? Fără Jupiter, mulți alții ar fi putut lovi Pământul de-a lungul istoriei. Aceste coliziuni destructive ar fi putut chiar sta în calea apariției vieții pe Pamânt!

Dar, din fercire pentru noi, forța de gravitație a planetei Jupiter abate marea majoritate a cometelor și a asteroizilor de la traiectoria lor,  cu mult inainte ca aceștia  să se apropie de noi. Din acest motiv, alături de multe altele, astronomii cred că cel mai probabil o sa găsim viață în acele sisteme solare asemănătoare  sistemului nostru solar.

Din nefericire, am găsit multe sisteme solare cu planete masive care se află situate în apropierea stelelor, dar nu așa de multe care să se afle la o distanță atât de mare ca Jupiter. Acest lucru se datorează faptului că identificarea planetelor aflate departe în întuneric este mult mai dificilă.

Cu toate acestea, astronomii tocmai au găsit o dublură a lui Jupiter - o planetă de aceeași mărime cu Jupiter care orbitează o stea asemănătoare Soarelui nostru, și care se află la o distanță asemănătoare față de stea.

Aceste descoperiri ne dau speranțe că ar putea să  mai existe un sistem solar asemănător cu al nostru, și că ar putea exista viață extraterestră acolo, în mare parte și datorită propriului lor super erou salvator de vieți.

 

Interesant

Jupiter poate este un super erou, dar cu siguranță nu este un gigant gentil.  Planeta este acoperită de uragane puternice care activează de sute de ani!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Our Solar System’s Superhero
Our Solar System’s Superhero

Printer-friendly

PDF File
1004.8 KB