Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Yardım edin! Kapana kısıldım!
1 October 2020, Valletta - Malta

Samanyolu'ndan çok daha büyük olan devasa bir örümcek ağına hapsolduğunuzu hayal edin. Daha da korkutucu olan şey, bu ağın merkezinde bir kara delik olmasıdır. Bu, yeni keşfedilen bir galaksi grubunun karşılaştığı unutulmaz gerçektir!

Muazzam Bir Ağ ve Gizlenen Bir Canavar

Gökbilimciler Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskopu'nun (VLT) yardımıyla, Evrenin bir milyar yıldan daha küçük olduğu zamanlardan, süper kütleli bir kara deliğin etrafında yatan altı galaksi buldular.

Bu galaksilerin hepsi, Samanyolu'nun 300 katı büyüklüğünde bir kozmik "örümcek ağı" içinde yatıyor. Büyük Patlama'dan bu kadar kısa bir süre sonra ilk kez bu kadar yakın bir gökada grubu görülüyor. Bu keşif, süper kütleli kara delikler olarak bilinen gerçekten büyük kara deliklerin ne kadar hızlı bir şekilde muazzam boyutlarına gelip büyüdüklerini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. 

Şaşırtıcı Bir Büyüme Gayreti

İlk kara deliklerin, Evren'in ilk yıldızları çöküp öldüğünde oluştuğuna inanılıyor. Bu aynı zamanda çok hızlı büyümeleri gerektiği anlamına gelir.Ancak gökbilimciler, bu dev canavarları beslemek için Evren'in başlarında ne kadar büyük miktarda kara delik “besinin” etrafta olabileceğini açıklamakta zorlandılar.

Yeni bulunan örümcek ağı yapısı ve içindeki galaksiler muhtemelen süper kütleli boyutuna büyümeye yetecek kadar gaz içeriyordu. Gökbilimciler ayrıca gizemli karanlık maddenin dev örümcek ağındaki kara deliğin büyümesine yardımcı olacak başka bir besin kaynağı olduğunu düşünüyor.

İlginç Gerçek


Samanyolu galaksimiz de merkezinde süper kütleli bir kara deliğe ev sahipliği yapıyor. Ama endişelenme, bize yakın değil! Aslında, Güneş Sistemimizden 26.000 ışıkyılı uzaklıkta. Ayrıca Güneşimizden 4 milyon kat daha büyük olduğuna inanılıyor!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

An Enormous Web
An Enormous Web

Printer-friendly

PDF File
933.1 KB