Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Küçük Patlamaların Büyük Etkisi
18 January 2019, Seattle

Güneş hikayesini ışık katmanlarıyla anlatır, her katman farklı sıcaklıklarda ne olduğunu gösterir. Mesela en sık gördüğümüz güneş ışığı büyük oranla Güneş'in yüzeyinden gelir, burası yaklaşık 6000 derecedir.

Fakat görebildiklerimizin dışında gerçekleşen çok daha fazla olay var. X-ışınları Güneşte yaşanan en sıcak olayları gösterebilir. Güneş patlamalarını duymuş olabilirsin, ama nanopatlamaları duydun mu?

Nanopatlamalar Güneşin etrafındaki gaz tabakasında (atmosferde) sürekli meydana gelen küçük ama kuvvetli patlamalardır.

Bu patlamalar Güneş'in yüzeyinden uzaya inanılmaz yüksek hızda parçacık fırlatır. Bazı bilim insanlarına göre Güneş'in atmosferini bir milyon derece gibi çılgın bir sıcaklığa çıkarıyorlar!

Nanopatlamaları araştırmak X-ışınlarını görmeyi gerektiriyor ve Dünya'nın her yanındaki astronomlar bu iş için en iyi aleti geliştirmeye çalışıyorlar. Sonuç FOXSI adında küçük ama çok akıllı bir araştırma roketi.

FOXSI Dünya'nın atmosferine kısa yolculuklara çıkarak uzaya bakıp geri inmek için tasarlandı.

Geçen yıl küçük roket 6 dakikada Dünya'nın 300 kilometre üstüne çıkıp Güneş'e doğrudan baktı. Bu yolculuğunda Güneş'in yakıcı ışık halkasının şu ana kadar gördüğümüz en net fotoğraflarını çekti - yukarıdaki dahil!

Sen bunu okurken bilim insanları bu yeni X-Işını fotoğraflarının nanopatlamaları bulmamıza nasıl yardım edeceklerini araştırıyorlar.

İlginç Gerçek

"Nano" normalde "çok küçük" anlamına gelir. Tipik bir nanopatlama normal bir güneş patlamasından daha küçük olsa bile 240 megaton TNT ile aynı enerjiye sahip. Bu aynı anda patlayan 10,000 atom bombası gibi birşey!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Looking at the Sun in X-ray Vision
Looking at the Sun in X-ray Vision

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB