Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
De ce ajung sateliții vechi să moară?
25 April 2017

Sute de sateliți zboară în jurul Pământului. Dar, ca tot ceea ce există, sateliții nu trăiesc la nesfârșit. Ei au combustibil limitat iar condițiile din spațiu pot pune destul de multă presiune pe ei; iar atunci când nu mai pot funcționa trebuie să fim atenți să nu afecteze ceilalți sateliți.

Cei care se află mai aproape de Pâmânt sunt observați mai atent, astfel încât, atunci când se află la sfârșitul misiunii (de obicei cu o durată de până în 25 de ani) să pătrundă în atmosferă pentru a fi distruși prin ardere.

Dar acest lucru este imposibil pentru cei aflați la distanțe mari. Cantitatea de combustibil de care ar avea nevoie pentru a se întoarce  în atmosfera Pământului este pur și simplu mult prea mare și i-ar face mult prea grei pentru a putea fi trimiși în spațiu. În schimb, la sfârșitul vieții lor, acești sateliți sunt trimiși în cimitirul orbital.

Acest “cimitir” se află situat dincolo de orbita normală a sateliților, departe în spatiu, unde nu există șansa de coliziune cu cei activi.

O astfel de soartă a avut în acestă lună satelitul  Meteosat-7. După aproximativ 20 de ani de muncă satelitul a fost redirecționat către locul lui de veci.

Meteosat-7 a făcut parte dintr-un grup de sateliți meteorologici care continue să montorizeze întreaga lume, furnizând prognoze meteo și avertizări. Niciun muson sau furtună de zăpadă nu poate trece neobservată de ei, salvând astfel foarte multe vieți.

Interesant

Numărul de sateliți din cimitirul orbital a ajuns deja la câteva sute. Anual,  cu fiecare nouă navă spatială lansată, regiunea ar putea deveni aglomerată. Oamenii de știință sunt în căutarea unei noi soluții la acestă problemă, incluzând mutarea și colectarea sateliților vechi.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Meteosat-7's Final Image
Meteosat-7's Final Image

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB