Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Ce este o cometă fără coadă?
9 May 2016

Indiferent dacă este o bucată de pâine sau o bucată de rocă din spațiu, cel mai bun loc pentru a o conserva este în congelator. Sistemul nostru solar are propriul lui congelator: Norul Oort. Norul Oort (promunțat Ort) reprezintă un grup gigant de comete aflate dincolo de orbita planetei Neptun. Acesta se află atât de departe de căldura Soarelui încât temperaturile pot coborî până la -250 °C  și uneori chiar și mai jos!

Acest loc rece și întunecat este ideal pentru conservarea relicvelor antice datând din perioada timpurie a Sistemului Solar - cum ar fi de exemplu Cometa Manx.

In ciuda numelui Cometa Manx este de fapt un asteroid. Asteroizii sunt bucați de rocă rămase în urma formării planetelor telurice: Mercur, Venus, Marte și Pământ.

Cometa Manx s-a format foarte aprope de Soare, în urmă cu aproximativ 4.5 miliarde de ani, în acceași perioadă cu Pământul. Curând după acest moment, asteroidul ghinionist a fost aruncat în întuneric la marginea Sistemului Solar. Miliarde de ani mai târziu, el a fost descoperit din întâmplare pe măsură ce se îndrepta înapoi spre Soare.  

Relativ recent Cometa Manx a fost împinsă în afara norului Oort, pe o cale care o aduce mai aproape de Soare. Pe noua orbită, cometa Manx va traversa regiunea nostră din Sistemul Solar la fiecare 860 de ani!

Sistemul nostru solar conține sute de asteroizi.  Toți au fost  “copți” după ce au petrecut miliarde de ani în apropierea Soarelui,  cu excepția Cometei Manx, care a fost conservată în norul Oort - cel mai bun congelator oferit de Sistemul Solar!

Acesta este primul asteroid "crud” (“necopt”) observat până acum. Este o fosilă cosmică ce datează de pe vremea când Soarele era foarte tânăr și care poate să ne ofere informatii noi și interesante în legăura cu modul de formare a casei noastre în Univers.

Interesant

Când cometele călătoresc prin apropierea Pământului, o parte din gheața lor se evaporă din cauza căldurii provenite de la Soare, dând naștere o la o “coadă” minunată, vizibilă pe cerul nopții. Cometa Manx nu este formată din același material ca celelalte comete, prin urmare ea nu are coadă. Din acestă cauză ea a primit numele  după rasa de pisici fără coadă, “Manx”.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Tailless Manx Comet
The Tailless Manx Comet

Printer-friendly

PDF File
927.7 KB