Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
O super stea depășește găurile negre la competiția de fascicule luminoase
19 August 2015

Pentru zeci de ani, găurile negre au fost campioane inegalabile în formarea fasciculelor puternice.  Prin comparație, celelalte obiecte dau naștere la fascicule plăpânde, foarte greu de observat. Dar acum, astronomii au descoperit o stea care clatină statutul găurilor negre. Concurenta este o super stea compactă ce poartă numele de stea neutron. Steaua este formată dintr-un sistem dublu (având o stea însoțitoare) și recent a degajat o cantitate incredibilă de materie în spațiu.

Atunci când stelele de tip neutron au o stea “însoțitoare” în apropiere, ele fură adesea gaz de la prietena lor. Atunci când  se întâmplă acest lucru, o parte din gaz este aruncat în spațiu la viteze incredibil de mari, dând naștere unui spectacol extraordinar.

Cu cât materia furată de la steaua însoțiotoare este mai mare, cu atât fasciculele emise sunt mai luminoase. Analizând steaua de tip neutron care generează aceste fascicule noi, astronomii au observat că acesta fură doar o cantitate foarte mică de materie de la prietena ei,  cantitate insuficientă însă pentru a genera aceste fascicule impresionante. S-a dovedit că acestă stea de tip neutron este una deosebită. Poate sta liniștită în spațiu ani la rând, colectionând gaz (ceea ce se și întâmpla când astronomii au observat-o), după care explodeză brusc. Cu toate că fasciculele au viață scurtă, spectacolul oferit este unul deosebit.

 

Interesant

Găurile negre dau naștere la fascicule de trilioane de ori mai puternice decât Soarele! Pentru a te ajuta să-ți imaginezi asta, un trilion arata cam așa: 1000,000,000,000.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Super Star Takes on Black Holes in Jet Contest
Super Star Takes on Black Holes in Jet Contest

Printer-friendly

PDF File
948.4 KB