Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Oul unui dinozaur cosmic este gata de eclozare
5 June 2015

Roiurile globulare sunt dinozaurii din spațiu. Acestea sunt aglomerări imense, aproape sferice,  de mii și mii de stele.  Arată asemănator unui glob de discotecă. Și, asemănător dinozaurilor, roiurile globulare sunt foarte mari și s-au format cu mult, mult timp în urmă. Unele roiuri globulare sunt cam la fel de bătrâne ca și Universul!

Surprinzător oamenii de stiință au descoperit un roi globular într-o pereche de galaxii care se ciocnesc. Este ca și cum ai găsi un ou de dinozaur în gradina ta, gata să faca pui!

Roiurile globulare iau naștere din nori mari și denși de gaz. Când universul era tânăr existau peste tot astfel de nori imenși de gaz. Din acest motiv și toate roiurile globulare au luat naștere cu miliarde de ani în urmă.

Un nor imens de gaz a fost descoprit într-o galaxie care se unifică (două galaxii care s-au ciocnit și care acum se combina în una singură). Pata imensă de gaz din interiorul norului poarta numele de Firecracker (Pocnitoarea) și o poti vedea în imaginea de mai sus.

Firecracker pare suficient de mare pentru a da naștere în viitor unui nou roi globular.  Conține suficient material pentru a da naștere la 50 de milioane de stele asemănătoare soarelui nostru. Până acum nu s-a format nici o stea în acest nor. Acesta este ca un “ou cosmic” care se clocește.

Să observi cum i-a naștere un roi globolar este asemănător într-o oarecare măsură cu experiența de a fi martor la nașterea unui Tyrannosaurus rex - ceva ce te-ai aștepta să se fi întâmplat doar în trecutul foarte îndepărtat. Această oportunitate îi va ajuta pe astronomi să afle lucruri noi care s-au întâmplat în univers cu foarte, foarte mult timp în urmă.


 

Interesant

Galaxiile Antennae sunt in proces de ciocnire de mai bine de 300 milioane de ani!

 

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

A Cosmic Dinosaur Egg Ready to Hatch
A Cosmic Dinosaur Egg Ready to Hatch

Printer-friendly

PDF File
994.2 KB