Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Calculatorul cosmic devine mai puternic
4 December 2014

Fotografiile din spațiu sunt doar secvențe ale unor evenimente astronomice. Pentru a înțelege cu adevărat cum merg lucrurile în univers avem nevoie de o imagine mult mai complexă. Dar din pacate,  în laboratoarele de pe Pământ, nu avem spațiul sau timpul necesar pentru a recrea obiectele sau evenimentele cosmice.

Din fericire simulările astronomice  pe calculator ne permit să apăsăm fast - forward (rapid - înainte) sau rewind (sau înapoi) pentru a vedea evenimente întregi ca formarea Sistemului Solar, nașterea primelor galaxii sau expansiunea viitoarea a Universului. Pentru a crea astfel de simulari avem nevoie de calculatoare foarte puternice, numite “supercalculatoare”, care pot face multe, multe calcule matematice pe secundă.

Unul dintre aceste supercalculatoare poartă numele de ATERUI și a trecut recent printr-o “operație” prin care i s-a introdus un  nou creier, devenind astfel mai rapid și mai deștept.

ATERUI este capabil acum să execute trilioane de calcule pe secundă (un trilion are 12 zerouri la sfârșit!). Acesta este cel mai rapid calculator din lume folosit în astronomie. Acest calculator nou și îmbunătățit este folosit acum de cercetătorii și studentii japonezi pentru a studia o mare varietate de fenomene astronomice. Acesta include formarea de planete, cresterea găurilor negre și exploziile unor stele masive!

Interesant

Cel mai puternic calculator din lume poartă numele de TH-2. El poate procesa un cvdrilion de operatii pe secunda - este acela cu 15 zerouri dupa el!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Cosmic Computer Gets An Ego Boost
Cosmic Computer Gets An Ego Boost

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB