Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Când îți pui o dorință sub o stea….
26 November 2014

Cu cât este mai întunecat locul de observație, cu atât mai strălucitor este cerul.

Această imagine deosebită a fost captată de un telescop în una dintre cele mai izolate regiuni de pe Pământ, deșertul Atacama, departe de orice orășel sau oraș. Acesta ilustrează stelele luminoase din Roiului Whishing Well (Fantâna Dorințelor), care și-a primit numele datorită stelelor numeroase care se aseamănă cu monezile de argint de pe fundul unei fântâni a dorințelor.

Într-un roi de stele ca acesta, toate stelele s-au format cam în aceeași perioadă, din același nor de gaz. Toate stelele din acest roi, de exemplu, au o vârstă de aproximativ 300 de milioane de ani, roiul Fantâna Dorințelor fiind un amestec bogat de aproximativ 400 de stele roșii și albastre. Culoarea acestor stele ne poate spune cam cât de masive sunt.

Stelele masive ard puternic si stralucesc intens folosind combustibilul mult mai repede comparativ cu surorile lor mai mici. Din acest motiv putem spune ca stelele mai roșii din acestă fotografie sunt și mai masive.

Toate sunt acum în ultima lor fază de evoluție - faza de gigantă roșie. Stelele albastre, mai puțin albastre se află la începutul vieții lor.

Cele mai masive stele din acest roi nu sunt vizibile în acestă fotografie. Ele au trecut deja prin viața lor scurtă, intensă și au explodat cu mult timp în urmă ca supernove.


Interesant

In galaxia noastră, poți spune cât de bâtrân este un roi de galaxii în funcție de poziția lui. Roiurile mai bâtrâne se găsesc în general mai departe de centrul galaxiei comparativ cu roiurile mai tinere.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Wishing Well Cluster
Wishing Well Cluster

Printer-friendly

PDF File
1.2 MB