Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Divji spust nazaj na Zemljo
10 November 2014

Zgodaj zjutraj so se trije astronavti na vesoljskem plovilu Soyuz odklopili od Mednarodne vesoljske postaje in se spustili nazaj na Zemljo. Njihov ognjeni spust je trajal 3 ure, nato pa so varno pristali na travnatih planjavah centralne Azije, kar je končalo njihovo 6-mesečno misijo v vesolju.

Morda mislite, da je izstrelitev najtežji del vesoljske odprave, toda tudi pristanek ni brez izzivov. Plovilo Soyuz je pričelo padati na Zemljo s skoraj 30.000 kilometri na uro. (To je 100-krat hitreje od najhitrejšega vlaka!) Za varno vrnitev astronavtov domov so morali to hitrost znatno zmanjšati, preden so prileteli ob tla.

Vrnitev na Zemljo je kot vožnja z vlakcem smrti, ki postaja polna tresljajev, ko plovilo udari v Zemljino ozračje. V tem trenutku plovilo izvrže vse svoje dele, ki niso več nujno potrebni in ki izgorijo v ozračju, še preden priletijo ob tla.

Petnajst minut pred pristankom se odprejo padala, ki znatno zmanjšajo hitrost na hitrost peš hoje. Nato, samo sekundo pred pristankom, se prižge šest raket, ki omogočijo dramatičen, a varen pristanek.

Z uspešnim pristankom je konec poleta, vendar misija še ni končana. Telo astronavta se na mnoge načine privadi življenju v vesolju, zato ga prizadane izguba mišične moči. Nekateri astronavti imajo še tedne po vrnitvi težave s spreminjanjem smeri hoje in hojo v ravni črti. 

Da se privadijo na življenje z gravitacijo, traja kar nekaj časa, zato zdravniki nadzorujejo astronavte še nekaj tednov medtem, ko se le-ti ponovno privajajo na življenje na Zemlji. Astronavt Evropske vesoljske agencije ESA Alexander Gerst je sedaj na poti v Evropsko astronavtsko središče, ki je baza vseh Esinih astronavtov in se nahaja v kraju Cologne v Nemčiji. Esini zdravniki bodo spremljali, kako se ponovno privaja na gravitacijo po tem, ko je več kot pet mesecev preživel v breztežnosti!

Cool dejstvo

Vsaj eno plovilo Soyuz je ob vsakem trenutku priključeno na Mednarodno vesoljsko postajo. Če bi na vesoljski postaji prišlo do nujnega primera, bi lahko posadka uporabila Soyuz za varno vrnitev na Zemljo.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

ESA Astronaut Returns to Earth
ESA Astronaut Returns to Earth

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB