Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Berg- og dalbanetur tilbake til Jorden
10 November 2014

Tidlig denne morgenen ble tre astronauter spent fast i romfartøyet Sojuz, før det ble frakoblet fra Den internasjonale romstasjonen og stupte tilbake til Jorden. Nedstigningen varte i 3 timer før astronautene landet trygt på en gresslette i Sentral-Asia, etter 6 måneder i verdensrommet.

Du tror kanskje at den tøffeste delen av en romferd er utskytningen, men landingen gir en helt egen utfordring. Romfartøyet Sojuz begynner å stupe mot Jorden med en fart på 30 000 kilometer i timen (det er 100 ganger raskere enn det kjappeste toget!). For å returnere mannskapet trygt tilbake til Jorden må denne farten reduserer voldsomt før de treffer bakken.

Reisen tilbake til Jorden er som å kjøre en berg- og dalbane, som blir mer humpete når man treffer Jordens atmosfære. På dette punktet vil alle deler av romskipet man ikke trenger lenger bli sluppet løs for å brenne opp på vei ned gjennom atmosfæren før det i det hele tatt treffer bakken.

15 minutter før landing vil en fallskjerm åpne seg og dramatisk redusere Sojuz sin hastigheten til ganghastighet. Og så, bare ett sekund før landing, vil seks raketter avfyres for en dramatisk, men trygg landing.

Etter å ha gjort en suksessfylt landing, er ferden i rommet over for astronautene, men det er fortsatt litt mer å gjøre før oppdraget er helt over. En astronauts kropp vender seg til å leve i verdensrommet på mange ulike måter og styrken deres vil ha blitt svekket. Noen av dem har til og med problemer med å runde hjørner eller gå i rette linjer i flere uker etter sin hjemkomst.

Å lære å leve med gravitasjon igjen tar tid og i flere uker må astronautene bli overvåket av leger mens de tilpasser seg livet på Jorden igjen. ESA-astronaut Alexander Gerst vil nå fly direkte til det europeiske astronautsenteret i Cologne, Tyskland, basen til alle ESA-astronautene. ESAs medisinske team vil overvåke hvordan han tilpasser seg gravitasjon etter å ha tilbragt mer enn fem måneder i vektløshet.

Kult å vite

Minst én Sojuz er alltid festet til romstasjonen. Hvis det er en nødsituasjon på romstasjonen, vil mannskapet kunne bruke Sojuz-romfartøyet for å komme seg trygt tilbake til Jorden igjen.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

ESA Astronaut Returns to Earth
ESA Astronaut Returns to Earth

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB