Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Състезание по създаване на нови планети
30 October 2014, Pleven

Нямаме представа какъв би могъл да бъде извънземния живот, но много хора смятат, че може би е нужно да е на планета, подобна на нашата, с умерени температури и водни океани. Първото място, където търсим подобна планета, е около звезди, които приличат на нашето Слънце.

Половината от всички подобни на Слънцето звезди се раждат със звезда-сестра. Когато двете звезди се раждат заедно, те обикалят една около друга, образувайки това, което наричаме двойна система. В нашето търсене на слънцеподобна звезда, двойните системи са важни за наблюдение.

По време на изследванията си, астрономите са намерили много планети гиганти в двойни звездни системи. Много от тях обикалят едновременно около двете звезди. Планетите обикалят само около една звезда от двойната система, само когато двете звезди са много отдалечени една от друга.

Необходимите съставки за зараждането на нова планета са били забелязани в малък облак около една от звездите в двойна система, заедно с по-голям облак едновременно около двете звезди. Обикновено звездата би погълнала подобен облак за нула време, но този е успял да оцелее и има шансове да се превърне в планета!

Малкият облак оцелява, като постоянно черпи материал от по-големия облак. Вече е успял да събере материал за планета с размера на Юпитер. А Юпитер е най-голямата планета в нашата Слънчева система - над 300 пъти по-масивен от Земята!

Cool Fact

Вярва се, че около половината от всички планети са в двойни ситеми!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Ringside Seats To A Planetary Bake Off
Ringside Seats To A Planetary Bake Off

Printer-friendly

PDF File
967.6 KB