Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Lupul mare și rău
20 August 2014

Acestă fotografie din spațiu arată ca și cum cineva ar fi vărsat un pumn de sclipici peste ea. Porțiunile mici din galaxia noastră conțin sute și sute de stele, iar cele  două porțiuni mai mari din fundal conțin chiar si mai multe stele.

În partea dreaptă se află o colecție de nori de gaz strălucitori, numiți NGC3576. Acești nori întunecoși și curbati ascund sute de stele noi, abia născute sau în formare.  În partea stângă se află roiul stelar NGC3603. Acesta este roiul cu cea mai mare densitate de stele masive din galaxia noastră. (Există circa 1300 de roiuri stelare in Calea Lactee)

Un alt lucru care i-a adus faima acestui roi se ascunde adânc în partea centrală, acolo unde se află un sistem de 4 stele masive ținute la un loc de forța de gravitație. Acestea poartă numele de stele Wolf - Rayet, după numele celor doi astronomi francezi care le-au observat pentru prima dată. Fiecare dintre aceste stele este o bestie, fiind de 20 de ori mai masivă ca soarele nostru și de cel puțin cinci ori mai fierbinte. Acest tip de stele pare destul de comun în univers, dar din cauza faptului că au o durată de viață scurtă dăm greu de ele. Doar 500 de astfel de exemplare au fost identificate în întreaga galaxie.

Vestea tristă este că aceste stele trăiesc doar câteva milioane de ani înainte de a-și găsi sfârșitul în glorie, printr-o explozie de tip supernova. Dar cel mai rău este faptul că ele singure își produc acest sfârșit rapid.

Stelele Wolf- Rayet sunt printre cele mai dinamice stele din spatiu, ele producqnd curenți stelari foarte puternici comparativ cu o stea medie. Din pacate, acești curenți aruncă și o parte din materia lor în spațiu. Astfel steaua pierde anual suficientă materie pentru forma până la trei planete de dimensiunea Pământului.

Interesant

Cea mai masivă stea este o stea Wolf - Rayet. Acestă stea grea a primit numele de 'R136a1' și este de 265 de ori mai masivă ca Soarele nostru.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Big Bad Wolves of our Galaxy
The Big Bad Wolves of our Galaxy

Printer-friendly

PDF File
1.2 MB