Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Diamante pe cer
10 April 2014

Folosind Telescopul VLT ( Very Large Telescope)  din Chile, astronomii au captat această fotografie neprețuită ce seamănă remarcabil cu un inel de logodna cu diamante!

Bula albastră este o nebuloasă planetară cunoscută sub numele de Abell 33. Nebuloasele planetare iau naștere atunci când o stea bătrână își îndepărtează straturile exterioare de gaz formând o bulă cosmică gigantică.

În mod neașteptat, Abell 33 pare a fi ca un cerc perfect pe cer. Forma perfect rotundă este rară pentru aceste obiecte, deoarece de obicei, ceva le tulbură și determină ca nebuloasele să capete forme neregulate.

Iluzia de diamant cosmic este dată de o stea strălucitoare situată la marginea nebuloasei. În realitate, steaua se află mult mai aproape de Pământ decât nebuloasa. Steaua se află la aproximativ 700 de ani lumină distanță, adică la jumătatea distanței dintre Pământ și nebuloasă. Cu toate acestea, alinierea din această fotografie creează o iluzie minunată.

În centrul inelului, puteți vedea rămășițele stelei care a creat această nebuloasă planetară, acum o pitică albă. Vizibilă ca o perlă albă mică, această stea este încă strălucitoare - mai strălucitoare decât Soarele nostru - și suficient de strălucitoare pentru a face bula de gaz să strălucească.

Interesant este că pitica albă va forma în cele din urmă un nucleu de carbon cristalizat, la fel ca diamantul!

Interesant

În cele din urmă, într-un timp foarte îndelungat, fiecare pitică albă se va răci până la temperaturi atât de scăzute încât nu va mai străluci deloc și va deveni ceea ce noi numim o “pitică neagră”.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Diamonds in the Sky
Diamonds in the Sky

Printer-friendly

PDF File
927.0 KB