Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Obroči okoli asteroida
26 March 2014

Saturnovi obroči so ena od najspektakularnejših stvari, ki jih lahko vidimo na nebu. Manj osupljivi obroči so bili odkriti tudi okoli vseh drugih orjaških planetov v našem Osončju – okoli Jupitra, Urana in Neptuna.

A kljub mnogim natančnim iskanjem niso še nikoli našli obroče okoli manjših teles v Osončju — do sedaj. Opazovanja asteroida z oznako 10199 Chariklo so pokazala, da ga obdajata dva tanka obroča.

Ko je Chariklo šel čez nebo pred neko oddaljeno zvezdo, so astronomi ugotovili, da zvezdino svetlobo zakriva še nekaj dodatnega, ne samo Chariklo. Na njihovo presenečenje se je izkazalo, da sta to dva drobcena obroča, eden širok sedem kilometrov in drugi samo tri kilometre.

Ta asteroid je najmanjše telo doslej, za katerega so odkrili, da ga obdajajo obroči. Zaenkrat niso prepričani, kako sta obroča prišla tja. Najverjetneje sta nastala, ko se je asteroid zaletel z nekim drugim telesom, ob trku nastali kamniti koščki pa so odleteli v vesolje, nato pa jih je asteroidova gravitacija ponovno ujela v tirnico okoli njega.

Poskušajte si predstavljati, kako bi bilo stati na površini tega ledenega telesa — tako majhnega, da bi se lahko športni avtomobil peljal dovolj hitro, da bi se kar sam izstrelil z asteroidovega površja in odletel v vesolje — in strmeti v nebo na 20 kilometrov širok sistem obročev, ki bi bil 1000-krat bližje kot Luna! 

Cool dejstvo

Chariklo je del skupine teles znanih kot ‘Kentavri’. Giblje se okoli Sonca po tirnici, ki leži v zunanjem delu Osončja med tirnicama Saturna in Urana. 

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Rings Around an Asteroid
Rings Around an Asteroid

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB