Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Пръстени около астероид
26 March 2014, Heidelberg

Пръстените около Сатурн са едни от най-забележителните гледки на небето. По-малки пръстени също са открити и около другите планети гиганти в Слънчевата система - Юпитер, Уран и Нептун.

Но въпреки многото усилия, търсенето на пръстени около по-мали обекти в Слънчевата система са се увенчали с неуспех - до сега. Наблюденията на астероида наречен 10199 Чарикло показват, че той обграден от два тънки пръстена.

Наблюдавайки какЧарикло преминава пред отдалечена звезда, астрономите забелязват, че има нещо допълнително, което блокира звездната светлина. За тяхна изненада се оказва, че това са два тънки пръстена, единият широк 7 км, а другият 3 км.

Това е най-малкият обект, който притежава собствени пръстени открит до момента. Астрономите, все още, нямат пълно обяснение как това се е случило. Най-вероятно, те са се появили при сблъсъка на два астероида, при което откъсналите се отломки са били прихванати от гравитацията на Чарикло.

Опитайте се да си представите усещането да седите на повърхността на тази малка, ледена планета - толкова малка, че дори спортна кола може да се движи достатъчно бързо, за да се изстреля в Космоса - и да наблюдавате широките 20 км пръстени, които са 1000 пъти по-близо от нашата Луна.

Cool Fact

Чарикло е част от група астероиди наречени “Кентаври”, които обикалят околко Слънцето на орбити разположени между Сатурн и Уран.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Rings Around an Asteroid
Rings Around an Asteroid

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB