Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Adevărații cimpanzei spațiali
20 March 2014

Dacă locuiești într-un loc unde nu prea vezi nori pe cer, nu te panica: poți admira nori care se află dincolo de atmosfera terestră, în spațiul cosmic!

Norii cosmici poartă numele de nebuloase și sunt diferiți de cei de pe Pământ. Ei sunt compuși din praf cosmic și gaze (în special hidrogen și heliu) și se întind pe suprafețe ce ating sute de ani lumină - adică miliarde și miliarde de kilometri!

Asemănător norilor care plutesc pe cer, nebuloasele au forme și mărimi variate. Rotocoalele colorate de gaz și stelele tinere din fotografia de mai sus fac parte dintr-o nebuloasă de emisie numită Nebuloasa Cap de Maimuță.

Gazul din interiorul acestui tip de nebuloasă este foarte fierbinte datorită stelelor în formare, care radiază cantități uriașe de energie în spațiul înconjurător. Fenomenul semănă oarecum cu modul în care razele Soarelui încălzesc planeta noastră, doar că gazele sunt mult, mult mai fierbinți.

Nebuloasele de emisie sunt compuse în mare parte din hidrogen, motiv pentru care  acestea apar colorate de obicei în roșu și roz. În această fotografie, Nebuloasa Cap de Maimuță nu este roz deoarece a fost fotografiată cu ajutorul unui telescop special, care colectează lumina din spectrul intrafroșu. Această lumină nu este vizibilă ochiului uman, prin urmare astronomii au trebuit să folosească alte culori pentru a o reprezenta.

Pentru a putea face o comparație, cea de a doua imagine ilustrează nebuloasa în lumina vizibilă. Foarte mult roz, nu-i așa?

 

Interesant

Este foarte probabil să fi văzut deja filmul Cimpanzeii spațiali (Space Chimps), dar știai că au existat maimuțe adevărate care au călătorit în spațiu? Animalele au ajuns în spațiu înaintea astronauților. Prima maimuță a fost trimisă în spațiu in 1949, iar de atunci multe animale au ajuns acolo: pisici, câini, iepuri, țestoase, meduze, păianjeni, broaște, etc.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Real Space Chimps
The Real Space Chimps
The Monkey Head Nebula
The Monkey Head Nebula

Printer-friendly

PDF File
991.4 KB