Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Avertisment de sănătate pentru o stea din apropiere
7 March 2014

Din confortul vieții noastre de zi cu zi, adesea ne gândim că spațiul este foarte departe. Dar dacă te gândești puțin, Pământul este parte a spațiului. Planeta noastră se rotește prin spațiu împreună cu toate celelalte planete, stele și chiar galaxii. Este chiar formată din aceleași ingrediente sau "materie" ca orice altceva, de aceea găsim aceleași materiale atât în spațiu cât și pe Pământ.

Astronomii tocmai au văzut cantități mari de unul din aceste materiale (denumit monoxid de carbon), în jurul unei stele din apropiere numită Beta Pictoris. Monoxidul de carbon este o substanță chimică pe care o întâlnim pe Pământ și este creată atunci când anumite lucruri ard, cum ar fi incendiile forestiere și vulcanii.

Beta Pictoris este înconjurată de un mare disc de gaz cosmic și praf, care are o planetă în interiorul său. Din acest disc plin de praf s-a format planeta stelei.

Noile observații arată că discul conține o cantitate mare de monoxid de carbon. De ce este interesant acest lucru? Ei bine, acest gaz ușor este distrus rapid de lumina stelelor. De unde a venit și de ce nu a fost distrus?

Astronomii cred că monoxidul de carbon este livrat constant de către comete, asteroizi și planete mici din interiorul discului prăfuit. Aceste obiecte este posibil să conțină cantități mari de monoxid de carbon congelate care sunt aruncate pe disc atunci când aceste obiecte se ciocnesc unul în celălalt și se sparg.

Ca și apa, monoxidul de carbon poate exista sub diferite forme. În interiorul cometelor și asteroizilor are formă de gheață solidă, ca și  apa care se transformă în gheață când este foarte rece afară. În disc, monoxidul de carbon este un gaz, similar cu aburul pe care îl vedem în creștere de la băuturile calde.

 Pentru a furniza gazul pe care îl vedem în jurul lui Beta Pictoris, o cometă mare trebuie să fie complet distrusă la fiecare cinci minute!

Interesant

Suntem norocoși că acest nor de monoxid de carbon a fost găsit atât de departe de Pământ, deoarece prea mult din acest produs chimic este otrăvitor pentru oameni și animale!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Health Warning for a Nearby Star
Health Warning for a Nearby Star

Printer-friendly

PDF File
944.1 KB