Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Zbiranje sledi o kozmičnem zločinu
4 March 2014

Predstavljajte si naslednji prizor: ste na podeželju, daleč od najbližje vasi, na toplo poletno noč. Brezvetrje je in tišina, slišijo se le mehki zvoki nočnih živali. Ležite na odeji med dolgo, zeleno travo in strmite v jasno, nočno nebo. Luna se smeji dol na vas in zvezde srečno mežikajo. Si lahko predstavljate bolj sproščen trenutek?

Toda ni vse tako mirno, kot je videti. Tam nekje globoko v vesolju neko spiralno galaksijo grobo trgajo narazen njene sosede!

Galaksija ima oznako ESO 137-001 in je v resnici skrita pred našim pogledom za debelo meglo vesoljskega prahu. Na tej fotografiji jo lahko vidimo zahvaljujoč impresivni moči vesoljskega teleskopa Hubble.

ESO 137-001 potuje skozi srce jate galaksij imenovane Abell 3627. Medtem ko se giblje, jo privlak okoliških galaksij vleče z vseh strani. Svetlo modri prameni, ki jih vleče z nje, puščajo za sabo izdajajoče sledi tega kozmičnega zločina. Ob podrobnejšem pogledu se izkaže, da so ti modri prameni pravzaprav vrste vročih, svetlih in mladih zvezd.

ESO 137-001 je del jate v Kotomeru, galaktične jate v bližini središča Velikega privlačevalca. Zaenkrat ne vemo, kaj točno Veliki privlačevalec je, toda prav gotovo si zasluži svoje ime! V tem območju je tako velika masa in njen gravitacijski privlak tako močan, da vleče celotno galaksijo k sebi! Celo našo Galaksijo počasi vleče proti temu skrivnostnemu delu vesolja. 

 

Cool dejstvo

Narava Velikega privlačevalca je za astronome še neznanka.  Najverjetneje je, da je Veliki privlačevalec gigantska jata galaksij z milijon milijardokrat toliko snovi, kot je ima Sonce. 

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Collecting Clues to a Cosmic Crime
Collecting Clues to a Cosmic Crime

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB