Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Aluna din centrul galaxiei noastre
12 September 2013

Multă vreme astronomilor le-a fost foarte greu să realizeze o hartă a centrului galaxiei noastre, Calea Lactee, deoarece în acestă regiune relativ mică se află foarte mult praf și stele. Numărul mare de stele face ca acestă zonă să fie și foarte  greu de studiat: dacă Pământul s-ar muta cumva în acestă parte a galaxiei, cerul nocturn ar fi suficient de luminos pentru a citi o carte fără a aprinde lumina!

Calea Lactee seamănă cu un CD care are gaura din centru umplută cu un ghemotoc de vată: este în mare plată, iar în centru se află o  “minge” densă - nucleul galactic. Acesta este o regiune relativ mică în care se află peste 10 000 de milioane de stele! Este unul din locurile cele mai vechi și impresionante din Calea Lactee, dar nu a putut fi studiat foarte bine până acum.

 

Două echipe de astronomi au realizat cu ajutorul unora dintre cele mai puternice telescoape din lume cea mai detaliată fotografie a centrului galaxiei noastre de până acum. Harta este tridimensională, oferindu-ne imagini ale nucleului galactic din mai multe unghiuri și revelându-i secretele. Una dintre descoperiri a fost destul de surprinzătoare: se pare că nucleul Căii Lactee arată ca o alună gigantică!


 

Interesant

Știai că Pământul, Soarele și întregul Sistem Solar orbitează în jurul centrului Căii Lactee cu o viteză de mii de kilometri pe oră? Chiar și la acestă viteză, ne ia peste  200 de milioane de ani pentru o face o orbită completă în jurul galaxiei!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Peanut at the Heart of our Galaxy
The Peanut at the Heart of our Galaxy

Printer-friendly

PDF File
938.8 KB