Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Structura deformată a Universului
25 April 2013

Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii de pe partea cealaltă a planetei nu cad de pe ea? În secolul al 17-lea un om de stiință numit Isaac Newton a venit cu un răspuns: gravitația.

După părerea lui Newton, gravitația este forța care atrage toate obiectele care au masă. Gravitația te ține cu picioarele pe Pământ și ține Pământul și celelalte planete din Sistemul Solar pe orbita lor în jurul Soarelui.

Dar, mai recent, Albert Einstein a venit cu o nouă idee despre gravitație. Teoria lui Einstein despre gravitație este cunoscută sub numele de teoria relativității generale. Acesta spune că gravitația este de fapt o curbură în structura Universului,   în jurul obiectelor,  și este o proprietate a geometriei spațiului și timpului.

De exemplu, o stea foarte grea curbează spațiul din jurul ei, determinand crearea unei mari adâncituri în structură, atrăgând astfel în interiorul ei tot ce se apropie prea tare.  Efectul este asemănator cu cel al unei trambuline. Dacă obiectul ce atinge trambulina este ușor, suprafața trambulinei se curbează mult mai puțin decât atunci când este lovită de un obiect mai greu.

Dar acest efect de curbură a fost destul dificil de măsurat și observat. Oamenii de știință au nevoie de dovezi pentru a confirma teoriile. Recent,  un sistem ciudat de două stele exotice ce orbitează una  în jurul celeilalte,  și-a făcut apariția  în raza teleascoapelor noastre, furnizându-ne astfel laboratorul ideal pentru a confirma teoria gravitațională a lui Einstein, dar si de a o investiga mai în detaliu.

Perechea de stele exotice include o pitică albă și una dintre cele mai masive stele neutronice văzute vreodată.  Pe măsură ce cele două stele danzează una în jurul celeilalte, ele formeză unde  în geometria spațiu - timp.  Acestea sunt cunoscute sub numele de unde gravitationale și ele transmit mai departe energia sistemului stelar.

Acestă imagine reprezintă o ilustrare artistică  a acestui fenomen. Acest sistem special de două stele ne permite să monitorizăm cât de multă energie se pierde și să comparăm rezultatul cu previziunile lui Einstein. Și ghici ce? Predicțiile lui se potrivesc cu destul de mare precizie la ce observăm că se întâmplă. Pănâ acum se pare că Einstein a avut dreptate în ceea ce priveste gravitația!

 

Interesant

Pe Pământ gravitația nu este egală. Acest lucru se întâmplă deaorece Pământul nu este o sferă perfectă, acesta are o formă ușor turtită și inegală. O greutate inegal distribuită însemnă și o gravitație diferită.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Warped Fabric of Our Universe
The Warped Fabric of Our Universe

Printer-friendly

PDF File
955.2 KB