Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Cum să ieși în evidență
20 March 2013

În 1999 acestă galaxie plutea liniștită si fără nicio grijă prin spațiu, când, dintr-o dată, liniștea ei a fost perturbată de o explozie  spectaculoasă ce a marcat moartea unei stele masive. Acest eveniment reprezintă unul dintre cele mai violente fenomene naturale și poartă numele de supernovă. Explozia a fost atât de puternică încât pentru scurt timp a întrecut în strălucire întreaga galaxie.

 Acestă imagine a fost realizată de astronomi în timp ce studiau efectele de după explozie. Ei au studiat cum intensitatea luminoasă a supernovei se micșora treptat de-a lungul anilor, ajungând să fie în prezent foarte greu de observat. În ciuda faptului că rămășițele supernovei sunt aproape invizibile, astronomii au reușit totuși să afle câteva detalii despre steaua care a explodat. Înainte de a muri, acesta avea dimensiuni uriașe – era de aproape opt ori mai mare decât Soarele!

 Fotografia de mai sus nu arată cât de luminoasă a fost supernova, dar evidențiază câteva lucruri interesante. Acestă galaxie este o galaxie spirală, la fel ca și galaxia noastră, Calea Lactee. Aceste galaxii au primit numele de spirale datorită formei brațelor ce se desfășoară în jurul nucleului. Brațele spiralei din fotografie au culoarea albastră și sunt formate din stele tinere și mult praf și gaz interstelar.

Interesant

O supernovă poate emite mai multă energie decât produce Soarele de-a lungul vieții sale. Și viața Soarelui nostru va fi în jur de 10 miliarde de ani!

More information

 Acest Space Scoop a fost realizat pe baza unui comunicat de presă de la ESO.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

How to Stand Out from the Crowd
How to Stand Out from the Crowd

Printer-friendly

PDF File
994.0 KB